Gheorghe Gh. Vasilache

Gheorghe Gh. Vasilache comandantul organizatiei „Gărzile lui Decebal“ in perioada 1946-1949 (30 000 persoane)- zona Moldova. În 24 noiembrie 1949 a fost arestat, apoi condamnat la moarte de Tribunalul Militar Iaşi pentru delictul de „uneltire împotriva securităţii RPR“, deoarece iniţiase organizarea grupării „Gărzile Decebal“ care se opunea regimului comunist. Doctorul Vasilache-Dorna, a scapat de condamnarea la moarte,a trecut prin şapte dintre cumplitele închisori politice, a fost eliberat după 15 ani de temniţă, în 1964, când Ceauşescu a golit aceste temniţe.

Gheorghe Gh. Vasilache s-a născut la 23 noiembrie 1902, în comuna Fântâna Mare, judeţul Suceava. Tatăl a fost învăţător, iar mama, fiică de răzeşi moldoveni. A urmat cursurile primare în comuna natală, avându-l ca învăţător pe propriul tată, apoi gimnaziul „Nicu Gane“ din Fălticeni, iar cursul superior la Liceul militar Iaşi. Absolvent al Facultăţii de Medicină din Iaşi (anul 1930), a fost numit medic în comuna Dorna-Cândreni.
Pentru meritele sale ca medic, Gheorghe Vasilache a fost decorat la 9 mai 1943 cu Ordinul Coroana României în gradul de Cavaler, fiind vizitat de prof. P. Tomescu, ministrul sănătăţii de atunci, Maria Mareşal Antonescu, Mitropolitul Moldovei Irineu, generalul Corneliu Calotescu, guvernatorul provinciei Bucovina, Principesa Maria Eleonora, principesă de Schönburg, principesă de Wied şi de mulţi alţii. A fost ales şi primar al comunei Dorna-Cândreni.

„Gărzile lui Decebal”(1946 – 1958), care aveau 3 ramuri: Vatra Dornei-Piatra Neamţ. Vatra Dornei-Fălticeni. Vatra Dornei-Bistriţa Năsăud.

VASILA

„Din Rarău la Detunata plânge ţara, geme glia; Din Orhei la Feldioara geme glia, geme ţara”

1.sursa: http://www.viata-medicala.ro/index.html

2.Memorialul Durerii – o istorie care nu se învaţă la şcoală

3.http://www.universulromanesc.com/ginta/threads/1024-G%C4%83rzile-lui-Decebal-Bucovinenii-%C3%AEncep-lupta-%281946-%C2%96-1958%29-%C2%96-C-Ionitoiu-%28cap-X-%29

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s