Constantin Cenuşă

Grupul  Constantin Cenuşă (în nucleul căruia activau Vasile Motrescu şi Cozma Pătrăuceanu), era de la obcină până la graniţa rusească, pe linia Putna-Brodina-Brodioara  Aceşti bărbaţi erau în exerciţiu încă din 1944. Au luptat în grupul lui Vladimir Macoveiciuc. Ulterior a apărut grupul lui  Cenuşă (1944-aug.1951).

Comuniştii alocă mari resurse financiare şi umane pentru lichidarea lor, comandamentul de miliţie de la Putna având 150 de oameni, o reţea de informatori şi securişti sub acoperire infiltraţi în diverse echipe de muncitori forestieri, pentru prinderea a trei oameni (Cenuşă, Motrescu şi Pătrăucean). Pe capul lor era pus un premiu imens pentru acea vreme: 10.000 de lei. Cenuşă şi Motrescu au fost judecaţi în contumacie şi condamnaţi la 23 de ani de închisoare pentru „activităţi desfăşurate în spatele trupelor sovietice”.  Încrezători  în promisiunile Securităţii, s-au predat de bunăvoie şi au fost condamnaţi la pedepse foarte  grele în 1952. Motrescu a fost executat la Botoşani în 1958, iar Cenuşă a fost găsit spânzurat, în condiţii dubioase, la trei zile după ce a fost eliberat, în 1964.

Mariei Cenuşă,  una dintre primele femei din rezistenţa anticomunistă.  Pentru că a „îndrăznit” să-şi urmeze soţul în lupta anticomunistă, Maria a fost condamnată la 15 ani grei de închisoare.

În jurnalul Mariei Cenuşă, “Adevărat Letopiseţ al suferinţei şi al rezistenţei”, este evocat momentul în care Constantin Cenuşă s-a predat pentru ca familia lui să nu mai fie prigonită.

Iată cuvintele pe care le-a rostit autorităţii: „Domnule colonel, uitaşi-vă la munţii ăştia de jur împrejur, câţi copaci au, dar toţi sunt udaţi cu lacrimi de ale mele şi cu sudori; am fost aşa de prigonit că, dacă am luat de la cineva o mână de făină, fiind nemâncat de câteva zile, a trebuit să fug în vârful muntelui să fac foc acolo unde nu era apă. Dezbrăcam cămaşa şi o storceam de sudoare în căldarea de mămăligă şi făceam mămăliga şi o mâncam de multe ori goală.”

c cenuse

Grupul lui Constantin Cenuşă a fost acuzat de crimă de înaltă trădare şi condamnat la muncă silnică pe viaţă. Constantin Cenuşă iese din închisoare în anul 1964, este găsit spânzurat la câteva zile. Colegii de suferinţă ştiu că nu s-a sinucis.

1. https://cidadededeus.wordpress.com/2008/09/27/maria-din-putna/

2. http://www.zelea-codreanu.com/Cuvantul_Legionar/2012/03/Reintalnire_in_vesnicie-Vatamaniuc-Motrescu.htm

3. http://ro.wikipedia.org/wiki/Grupul_de_partizani_Gavril_Vatamaniuc

4. http://www.tvr.ro/femei-in-rezisten-a-romaneasca-maria-cenu-a_8986.html#view

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s