Haiducii Muscelului

260254_467348563346387_242411152_nGheorghe şi Elisabeta Rizea în fata casei lor din Nucşoara

„Atunci când justiţia nu reuşeşte să fie o formă de memorie, memoria singură poate să fie o formă de justiţie”

Ana Blandiana

„Jertfindu-vă, sub steagul sfânt,al Patriei, prin timp, durate,aţi semănat acest pământ cu dor nestins de libertate !”

Imagine

In 1948, colonelul Gheorghe Arsenescu reuşeşte să formeze în nordul jud.Muscel  o grupare din care făceau parte foşti deputaţi, avocaţi, mari industriaşi şi proprietari de fabrici, mori şi tăbăcării, mici întreprinzători, ofiţeri activi şi deblocaţi, monahi şi preoţi de mir, învăţători şi profesori, studenţi, muncitori şi ţărani. Concepe împreună cu maiorul Dumitrache un plan de acţiune care, dacă ar fi reuşit, ar fi transformat Muscelul în principala zonă de rezistenţă anticomunistă din ţară, prin blocarea uneia dintre arterele vitale de comunicaţii între Muntenia şi Ardeal.

In casa invatatorului Ion Arnautoiu, tatal lui Toma, au loc mai multe intalniri secrete intre colonelul Gheorghe Arsenescu, fratii Toma si Petre Arnautoiu, Constantin, Titu si Maria Jubleanu, Chirca Ion, Milea Benone, Marinescu Ion si Alexandru, Mamaliga Gheorghe, Plop Maria, Cornel si Ion Dragoi.
Astfel se pun bazele noii miscari de rezistenta Haiducii Muscelului, avand cartierul general stabilit in Rucar. Stiind prea bine ca Muntii Fagarasului devenisera un focar al luptei anticomuniste, Directia Generala a impanzit intreaga regiune cu propriile trupe si a trecut la represalii.

Miscarea de rezistenta Haiducii Muscelului este sparta in doua, cu un grup condus de Arsenescu si celalalt de Arnautoiu, pentru a se evita alte incidente asemanatoare.

Colonelului Gheorghe Arsenescu „Nu plecăm la luptă sub drapelul vreunui partid. Plecăm la luptă sub drapelul patriei. M-a făcut ţara ofiţer să lupt, să mor pentru ţară, nu ofiţer de paradă. Să muriţi şi voi alături de mine”

,„Haiducii Muscelului”, mişcarea de rezistenţă a colonelului Gheorghe Arsenescu.
Gheorghe Arsenescu (n. 31 mai 1907, Câmpulung – d. 29 februarie 1962) a fost un ofițer român care a condus o mișcare anticomunistă în România după cel de-al doilea război mondial.
Colonelul Arsenescu, împreună cu un coleg de armată, ofițerul Toma Arnăuțoiu, au format un grup numit Haiducii Muscelului. Grupul lui Arsenescu a operat în sudul Munților Făgăraș. El a fost capturat de Securitate în 1961 și executat în 1962 la închisoarea Jilava. Un membru notabil al mișcării de rezistență a lui Arsenescu a fost Elisabeta Rizea, care a fost capturată de Securitate odată cu Gheorghe Arsenescu.

Toma Arnăutoiu, locotenent, (n. 14 februarie 1921, Nucșoara, județul Muscel, în prezent județul Argeș – d. 19 iulie 1959, Jilava) a fost liderul grupului de rezistență anti-comunistă armată de la Nucșoara, numit și „Haiducii Muscelului”, format în 1949 împreună cu col. Gheorghe Arsenescu. Grupul a fost sprijinit activ de mai bine de 100 de persoane, printre care Elisabeta Rizea. Mulți dintre ei au fost arestați și torturați de autoritățile comuniste. A fost executat în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959, la penitenciarul Jilava.
Toma Arnăuţoiu a jurat credinţă M.S. Regelui Mihai, în 1949, în casa Elisabetei Rizea:
„În numele lui Dumnezeu atotputernicul şi pe sfânta cruce, eu, …., jur să mă fac haiduc, de bunăvoie şi nesilit de nimeni, pentru a lupta la salvarea şi eliberarea Patriei şi neamului din ghearele fiarelor comuniste-bolşevice şi de sub jugul greu al ruşilor. Jur credinţă Majestăţii sale Regele Mihai I, Regele tuturor românilor. Jur credinţă Guvernului liber al Patriei. Jur supunere şi ascultare, fără murmur şi fără şovăire, şefului haiducilor. Jur să ucid fără milă şi cruţare pe toţi străinii şi ticăloşii care ne-au trădat şi vândut Patria şi neamul şi au adus dezastrul ţării. Jur să nu mă despart de fraţii mei de luptă decât după Victoria finală. În caz de trădare sau de călcare a jurământului, să fiu ucis atât eu cât şi întreaga mea familie. Aşa să-mi ajute Dumnezeu.“

În anul 1949, împreună cu col. Gheorghe Arsenescu organizează grupul de rezistență anti-comunistă de la Nucșoara, jud. Muscel (în prezent jud. Argeș). Grupul a avut inițial 16 membri, dintre care patru femei. La scurtă vreme, pentru a se putea ascunde și deplasa mai ușor, dar și din cauza unor neînțelegeri grupul s-a scindat. O parte din partizani au fost arestați sau au murit în confruntările cu trupele de securitate.
Ultimii rămași sub comanda lui Toma Arnăuțoiu au rezistat timp de nouă ierni schimbînd frecvent adăposturile, fiind aprovizionați cu strictul necesar de către săteni, sau rechiziționînd alimente de la stîne, exploatări forestiere sau cabane.
În cele din urmă, Securitatea racolează un apropiat al grupului și ca urmare, la 20 mai 1958, Toma Arnăuțoiu și fratele său Petre sunt capturați. Vor fi anchetați la Pitești timp de un an, ca de altfel și Maria Plop, arestată împreună cu fiica ei și a lui Toma Arnăuțoiu, în vârsta de doi ani.
Toma Arnăuțoiu, Petre Arnăuțoiu și alți 14 oameni care i-au ajutat în timpul anilor de prigoană au fost condamnați la moarte de către Tribunalul Militar al Regiunii a II-a și executați în noaptea de 18 iulie 1959, la penitenciarul Jilava.

 

Imagine

Executati la Jilava
Arnautoiu Petre (Nucsoara); locotenent Arnautoiu Toma (idem, initiator si sef al grupului); preot Andreescu Nicolae (Poenarei); Basoiu Nicolae (Stanesti); preot Constantinescu Ion (Poenarei); preot Dragoi Ion (Nucsoara); Jubleanu Titus (idem); Mica Ion (Poenarei); Milea Benone (Nucsoara); invatator Moldoveanu Alexandru (idem); invatator Nitu Nicolae (Petrosani); Popescu Constantin (Nucsoara); invatator Popescu Gheorghe (Poenarei); Sandoiu Ion (Nucsoara); Sorescu Nicolae (Poenarei); Tomeci Gheorghe (Gales-Bradulet); colonelului Gheorghe Arsenescu.

Morti in luptele din munti
Chirca Elena (Nucsoara); Chirca Ion (idem); Jubleanu Maria (idem); Jubleanu Tica (idem); plutonier Mamaliga Gheorghe (refugiat din Basarabia si stabilit in Nucsoara); Marinescu Ion, student medicinist (Nucsoara).
944406_467346583346585_285926570_n

4 gânduri despre “Haiducii Muscelului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s