Doran Nicolae („Grupul Doran”)

Doran Nicolae („Grupul Doran” si rezistenta anticomunista din Banat-Oravita). unul dintre marii luptatori anticomunisti din Banat, familia lui a aflat dupa 55 de ani ca acesta a fost impuscat la Padurea Verde.

Imagine
„La 19 iulie 1951, Tribunalul Militar Timisoara, cu unanimitate de voturi, pentru «crima de uneltire contra ordinii sociale», condama pe Doran Nicolae, comisar de Politie, in varsta de 29 de ani, din Ciclova Romana si pe Dancea Ilie, lacatus, in varsta de 29 de ani, din Ciclova Romana la moarte prin impuscare si confiscarea averii…” spune Branzei.
Vocea a inceput sa-i tremure, iar ochii, din cauza lacrimilor, au devenit tulburi. Dupa cateva zeci de secunde, un oftat prelung si diplomatul inginer de astazi, Branzei, isi continua povestea: „Prin sentinta respectiva, au fost condamnati 19 locuitori din Oravita si din satele dimprejur. Dintre acestia, doi au fost condamnati la moarte, Andrei Pavel a decedat in puscarie, la Aiud, iar ceilalti au fost condamnati la pedepse cuprinse intre doi si 25 de ani de munca silnica sau temnita grea, grupul insumand 137 de ani de detentie. Cu exceptia lui Caragea Nicolae si Andrei Ioan, care au fost gratiati in 1964, dupa executarea a cate 13 ani de munca silnica, toti ceilalti si-au ispasit pedepsele integral”, spune, cu o unda de regret, nepotul de sora al sefului „Grupului Doran“, Iosif Branzei.
Inainte de arestarea si condamnarea Grupului Doran, au mai fost arestati si judecati, intre 1949-1950, 21 de simpatizanti, care au sprijinit Grupul, fiind condamnati la pedepse cuprinse intre unu si 12 ani de temnita grea sau inchisoare corectionala, insumand 78 de ani de detentie, executata integral.
oate petitiile inaintate de parintii condamnatilor la moarte (Doran si Dancea), inainte de 1989, pe cand parintii mai traiau, pentru a afla cand si unde le-au fost executati copiii, au ramas fara raspuns. „Intr-o importanta carte, aparuta in primii ani de dupa evenimentele din 1989, era consemnat pe o jumatate de rand: «Doran (fara prenume) – Oravita-mort in 1952, Gherla». Am considerat ca este de datoria mea fata de familie, fata de oamenii locului, fata de cei care s-au jertfit pe sine pentru o cauza – lupta impotriva comunismului ateu – sa nu incetez sa caut pana nu voi obtine marturii scrise legate de arestarea, condamnarea si executia lor”, povesteste Branzei.

El spune ca cele mentionate in cartea despre care vorbea mai sus, l-au derutat, facandu-l sa risipeasca timp si efort in cautari pe alte meleaguri (Gherla n.red.).„Dupa multi ani de cautari fara raspuns, eram pe punctul de a-mi pierde speranta ca voi putea intregi dovezile stranse si cu actul care sa confirme locul si data executiei, cand, iata, ca in martie 2007 primesc confirmarea acesteia, inregistrata la Primaria Timisoara. «Doran Nicolae si Dancea Ilie au fost executati, prin impuscare, la Poligonul de tragere de la Padurea Verde, in 7 mai 1952, la ora 4 si 10 minute»„, arata documentul primit de la municipalitate.

Vadit emotionat, distinsul domn, lasa sa-i curga o lacrima, de durere, dar si de fericire, pentru rezultatul catarilor sale spune: „Am citit si recitit sentinta si rechizitoriul de la proces si m-am oprit de multe ori asupra unui cap de acuzare a celor doi condamnati la moarte: «Delictul de inlesnire a trecerii frauduloase a frontierei a unor grupuri de infractori politici, pe la punctele de frontiera Comoraste si Nicolinti…, eliberandu-le buletine false…»„. Doran, mai arata nepotul sau, fost comisar de Politie, le-a deschis portile „infractorilor politici” spre lumea libera pentru a le salva viata, nu pentru un trai mai bun.

„Prin omisiunea de a fi mentionati si pomeniti printre cei fara mormant si executati la Padurea Verde, prin omisiunea de a fi inscrisi printre cei care si-au petrecut ultimele clipe de viata in celula Penitenciarului de pe Popa Sapca, cei doi, condamnati la moarte, au fost condamnati pentru a doua oara, condamnati la uitare prin omisiune”, conchide nepotul de sora al lui Doran. Ultimele cuvinte ale lui Doran, atunci cand, dupa citirea sentintei, i s-a dat cuvantul, au fost: „Sunt multumit cu pedeapsa!”

Condamnati
Doran Nicolae – comisar de Politie, 29 ani, Ciclova Romana – moarte
Dancea Ilie – lacatus, 29 ani, Ciclova Romana – moarte
Caragea Nicolae – tamplar, 30 ani, Ciclova Romana – 25 de ani munca silnica
Andrei Pavel (tatal) – agricultor, 48 ani, Socolari – 20 de ani munca silnica
Andrei Ioan (fiul) – elev, 19 ani, Socolari – 15 ani munca silnica

Condamnat la moarte si uitare > EVZ.rohttp://www.evz.ro/detalii/stiri/condamnat-la-moarte-si-uitare-445623.html#ixzz2EvxPBARZ
EVZ.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s